
Net Metering 
Frequently Asked Questions 

 

Q. Will the utility net meter any system that is 25 kW or smaller? 

A.  The Nebraska statute (§70-2001-§70-2004) and Wyoming statutes (37-16-101 – 37-16-104) sets a 25 

kW threshold. The statute also specifies that a qualified generation system is one that is intended “meet 

or offset the member-generator’s requirements for electricity.” Net metering is not intended for 

systems that will continuously generate more than a member uses. Therefore, it is important for a 

member to size their generation appropriately. It may mean that some systems 25 kW and smaller will 

not meet the definition for net metering. 

Q.  If I have a generation system larger than 25 kW will my utility net meter? 

A.  The statute does not require net metering for larger systems, but utilities may allow for net metering 

of larger systems at their discretion.  

Q.  I want to set up my generation at my farm so I can offset my bill in town, is this allowed? 

A.  No. Net metering is not intended to offset or provide credits for electricity at another location. 

Qualified generation can only offset energy use at the location of the meter where it is installed. 

Q. I am a renter, am I able to net meter where I live?   

A.  Yes. If the “premises are owned, leased, or otherwise controlled” by you, the member-generator. 

Ultimately it will depend on your contract with the property owner. 

Q.  Why don’t I receive the same price for electricity that I generate as I pay for the electricity I receive 

from my utility? 

A.  The answer here is two-part.  First, until you have offset all of your energy use in a billing cycle you 

are receiving the same value as you pay. The energy is exchanged at a kilowatt for kilowatt rate and you 

get to use the distribution system for free to deliver your excess energy. Second, once you have offset 

your energy use, the utility will pay you “avoided cost.” Avoided cost is essentially what the utility 

avoided paying their wholesale energy supplier for electricity.  If a utility were to pay you retail rates for 

the excess energy, they would be further subsidizing you and paying you to use the distribution system. 

This would mean all the other customers must cover those costs for you. 

Q.  Will I be able to "make money” net metering? 

A.  Net metering is intended to provide a way for customers to offset their energy use with a renewable 

resource and is not intended as a means to generate revenues for the member-generator.  

Q.  Why is your price (avoided cost) different than other utilities? 

A.  Each utility is a separate entity with different operating costs and possibly different wholesale energy 

suppliers that impact the avoided cost rate. 

Q.  Why aren’t the forms and agreements the same for all utilities? 

A.  Each utility is a separate entity and may have different needs for engineering the interconnection of 

your qualified generation. While forms may be different, the core information is generally the same and 

will be used to determine the best way to interconnect your qualified generation. 



Q.  I have offset my entire energy demand for the month and have been credited for the excess energy I 

generated, why do I still have to pay a “facilities charge?” 

A.  A “facilities charge” is a charge that all members in a specific rate class pay.  This charge is intended 

to collect the fixed costs such as billing, meter reading, poles, wires, transformers and other necessary 

equipment. These costs will be in place regardless if a customer uses energy or not. The credits you have 

as a member-generator are applied to the energy portion of your electric bill. They do not offset the 

fixed costs or “facilities charges.” 

Q.  Will my utility require me to have liability insurance in place?  Isn’t that prohibited by law? 

A.  The statutes specifically prohibit a utility from requiring “additional” liability insurance to 

discriminate against a net metering customer-generator.  It was the intent of the law to allow for liability 

insurance requirements if they are required for all other forms of distributed generation 

interconnection. Some lenders and insurance companies for electric utilities require the utility to require 

insurance for all generation interconnected to the distribution system.  For example, the Rural Utility 

Service requires their borrowers to require member-generators to carry sufficient liability insurance. 

This requirement protects the member-generator from the liability for any damage caused by the 

generation resource and from the potential injury/death to utility personnel or the public caused by the 

generation resource. 

Q.  Do I need a state electrical inspection? 

A.  Yes.  The statutes require an inspection from the Wyoming or Nebraska State Electrical Division and 

written proof of inspection will be required before a generation resource is interconnected. 

Q. Could there be additional costs to install my system? 

A. If upgrades to the distribution system are needed to allow your generation to interconnect you would 

be responsible for the cost of those upgrades. If the interconnection of your generation negatively 

impacts the delivery of reliable energy to other customers on the distribution system you would be 

responsible for modifications to the system to prevent the negative impact. The utility would be 

responsible for the metering system used to allow for net metering. 

Q. What happens if I transfer/sell my property and interconnected generation? 

A.  It is the responsibility of the member (seller) to notify the utility that the interconnected generation 

has been transferred.  The member must also inform the buyer that they will need to sign an 

interconnection agreement with the utility. A new interconnection agreement will need to be signed 

before service will be transferred, unless the generation is disconnected from the distribution system. 

 

 

Questions to ask your vendor 
1. Are you insured or bonded?   

2. How many systems have you installed? 

3. Can you provide me with references? 

4. Do you use a licensed electrician to interconnect my generation? 

 

 


